Gå til innhold

Tid for valg

2. september 2011
by

De siste månedene har jobben medført en hyggelig tilleggsoppgave, nemlig som stemmemottager ved forhåndsvalget.

Forhåndsvalget startet allerede 1.juli, men lenge var det kun tre registrerte stemmer. Fra oss tre norske blant ambassaden ansatte. Man kunne høre dem rasle der inne om man ristet på valgurnen. For det er klart at vi har laget valgurne, det er da valg på ordentlig. Ved hjelp av en tom pappeske, kopimaskin, teip og tapetkniv kom den på plass en formiddag. Det fungerte på sitt vis, men ble selvfølgelig ikke i nærheten av så pent som det nye designet som møter velgere hjemme i Norge den 12.september.  

Utføring av borgerplikten i selvlaget valgurne

Pappesken som plutselig er blitt valgurne illustrerer derimot fint hva jeg alltid har likt ved norske valg; blandingen av hverdagslighet og høytidelighet. Fra den danske ambassaden hører jeg om den unge førstegangsstemmeren som tropper opp til forhåndsvalget så nervøs at hun regelrett skjelver. Jeg kan godt kjenne igjen følelsen fra jeg selv ble gammel nok til å stemme. Det ble gjort med en høytidelighet, som ikke vek tilbake for at stemmelokalet var den gamle, slitne gymsalen der jeg hadde gått på turn i barneårene og sokkedans i tidlige ungdomsår. Ribbevegger, basketballkurver og stemmeavlukker. Senere har jeg avlevert stemme utenfor kaffebaren på universitetet og til kollegaene på biblioteket. Det er noe dugnadsaktig over det hele. Vi er ikke verre på det her på ambassaden. Byr på kaffe, slår av en prat og tar imot stemmen. En dagligdags selvfølgelighet og et privilegium som ikke finnes et par kilometer lenger nord fra der vi sitter.

I dag var siste frist for å stemme i utlandet, og en ivrig nordmann på gjennomreise stod allerede å ventet utenfor ambassaden da vi kom på jobb i dag. For heldigvis har det kommet noe flere stemmer etterhvert, selv om det er begrenset med nordmenn i Seoul.

Og til dere som ikke har stemt ennå: godt valg!

3 kommentarer leave one →
 1. Svein permalink
  2. september 2011 12:47

  Flott levert – godt valg selv!
  Men det er vel ikke slutt med det for dere langt ute og borte. Stemmene skal hjem til gamlelandet. Hvordan skjer det? Ytterligere nye arbeidsoppgaver? rekker posten fram til Norge på tiden fram til 12.9? Hvordan sender dere eventuelt stemmene? – eller blir dere også tellekorps? Teller opp egne stemmer igjen og oppgir like høytidlig til Norge? Eller..?

 2. 5. september 2011 05:42

  Ja, nå er stemmene på vei hjemover til sine respektive hjemkommuner. De reiser i vanlige konvolutter med vanlig postgang, det var dette med hverdagsligheten. Vi teller ingen stemmer her, det hadde nok resultert i et litt for gjennomsiktig valg.. stor pågang kan vi ikke skryte på oss. Man kan undres om Norge kjennes litt for langt unna?

Trackbacks

 1. Vil du ha jobben min? « karrierebloggerne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: