Gå til innhold

Tenk smart – og gjør det snart

5. september 2013
Rønnaug Tveit, dalig leder på Karrieresenteret

Rønnaug Tveit, dalig leder på Karrieresenteret

I et par uker har Karrieresenteret vært på turné rundt om i ulike studentmiljø og holdt innlegg om «God start» for de nye studentene. På forhånd var vi litt usikre på hva vi skulle si til de nye studentene. –Vi kan jo ikke begynne å mase om karrieremuligheter dagen etter at de har begynt, sa en. – Nei, de har mer enn nok med å bli kjent med faget og hverandre, det blir nok stress likevel om ikke vi skal begynne å snakke om livet etterpå, sa en annen. -Jammen, det er jo derfor vi er her, Karrieresenteret skal påpeke at de også må tenke på jobbmuligheter mens de fortsatt er studenter, mente en tredje.

Jeg tror de nye studentene tåler å bli minnet om at det kommer en dag da de skal pakke bøkene sammen og begynne å praktisere kunnskapen sin. Jeg tror selv 19-åringen som kommer direkte fra videregående makter å ha to tanker i hodet på en gang – både utdannelse og jobbmuligheter. Det er ikke likegyldig hvordan du gjør det på studiet, og det er heller ikke likegyldig hva du gjør når du ikke leser fag. Mange nye studenter er for eksempel på jakt etter deltidsjobb – hva velger du da? Jeg husker en student som ville jobbe i forlag når hun var ferdig med mastergraden sin i litteraturvitenskap; det var bare det hun brant for. Og hvor hadde hun deltidsjobb? På sykehjem. Kanskje slulle hun heller ha siktet seg inn mot en bokhandel eller lagerarbeid i et forlag – hva som helst som har med det skrevne ord å gjøre ville bringe henne nærmere målet enn en sykehjemsjobb. Tar du derimot en helseutdanning er sykehjemsjobben perfekt. Gjør bevisste valg altså, også når det gjelder deltidsjobb.

Den andre delen av «tenk jobb fra første dag»-mantraet til Karrieresenteret er engasjement utenom faget. Og jo før, jo heller, for aktiv innsats i en studentorganisasjon er en fantastisk måte å bli kjent med folk på. Du får det nærmest gratis – og i tillegg «sniker» kunnskapen seg inn. Er du med og arrangerer en konsert eller booker foredragsholdere til et møte i for eksempel Studentersamfunnet, har du plutselig lært mer enn du gjør på en måned bøyd over bøkene. Planlegging, organisering, møteledelse, markedsføring, økonomi, logistikk – listen kan gjøres enda lengre. Kanskje ikke alt på en gang, så tenk på hva nettopp du vil lære mer om når du velger aktivitet. Men pass for all del på at du har det gøy samtidig!

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: