Fremsnakk faget dittt
– Jeg er flink til å hente inn og bearbeide store mengder informasjon og jeg har lært å tenke kritisk og analytisk.
Dette er et typisk utsagn fra studenter som blir spurt om hva de har lært på studiet sitt. Jeg hører det stadig både på karriereveiledning og på kurs i intervjutrening. Men hvor er selve faget blitt av? Er både vi på Karrieresenteret og studentene blitt så opptatt av den generelle kompetansen at vi helt har glemt å femme det du har lært på selve faget? Da er det på tide å slå et slag for den faglige kompetansen, så og si fremsnakke faget ditt. Jeg vil vite hva en sosiolog kan, hva en historiker vet og hva en biolog kan finne ut. Ikke svevende akademiske begrep, men «real facts». Det er det arbeidsgivere vil vite også, de er interessert i både fagkunnskapen din, og din evne til å tilegne deg ny kunnskap, viser en undersøkelse UiB gjorde blant arbeidsgivere for noen år siden.
I tillegg legger de stor vekt på at den de ansetter er «i stand til å benytte kunnskapen sin på nye områder». Det viser at utdannelsen din er en basis, nærmest en grunnoppskrift som du har med deg og som kan formes til mange forskjellige «bakverk». Akkurat som mormors julekakeoppskrift!
Ikke vær redd for å vise frem fagene dine. Jeg har lest altfor mange CV`er der utdanning bare er ført opp med «bachelorprogram i ……..», mens selv det minste verv har fått både forklaringer og vurderinger. Fortell litt mer, så jeg slipper å gjette meg til hva en bachelorgrad i nordisk eller i administrasjon og organisasjonsvitenskap betyr. Finn fram de enkle og konkrete ordene; våg å si at en kandidat med master i nordisk er ekspert på språk og litteratur (hva ellers), og at en med Adm.org. (en forkortelse kun til akademisk bruk) vet det meste om offentlig forvaltning og politikk. Glem akademiske forbehold, du må tørre å snakke i litt store bokstaver og forenkle ting dersom du vil bli forstått nedenfor Høyden. Klem til og fremsnakk faget ditt så ingen arbeidsgiver er i tvil om hva du kan.
Rønnaug Tveit, daglig leder
Er helt enig med deg Rønnaug. Innlegget ditt forsterker min forståelse av hvor viktig det er å ha gode kunnskaper i kommunikasjon og språk. Dette for å kunne formidle og gi uttrykk for sin egen kompetanse gjennom ord som mottakeren kan forstå. Klarer vi som jobber med karriereveiledning å hjelpe studentene med dette, da tror jeg vi har kommet et skritt videre sammen.