Før rekrutteringsdagen
Det nærmer seg veldig den store finaledagen for kommende års traineekull. Rekrutteringsdagen er bare dager unna. Bønes Virik har screenet, testet og telefonintervjuet søkerne. Det ligger både spenning og forventninger i luften når kandidatene skal forsette den videre kampen om traineestillingene. Det er litt som i Farmen, den som står igjen til slutt, vinner. Her noen tips for deg som er så heldig å ha kommet videre blant årets søkere. Først et teoretisk utgangspunkt.
I løpet av rekrutteringsdagen skal bedriftene forsøke å finne den beste kandidaten til hver enkelt stilling. Kort sagt, de har et luksusproblem med deg på søkerlista. Prinsippet om å velge den søkeren som er best kvalifisert kalles for kvalifikasjonsprinsippet, et ulovfestet prinsipp av lovs rang i offentlig sektor. En rimelig allmenn forståelse av kvalifikasjonsprinsippet er at bedriftene skal vurdere kvalfikasjoner som utdannelse, erfaring (praksis) og personlig egnethet opp mot kravene bedriften oppgir i utlysningsteksten. Med personlig egnethet mener jeg altså dine egne, høyst personlige egenskaper. Bedriftene velger jo nettopp å utlyse stillingene gjennom Trainee Vest for å skaffe seg best mulig kvalifiserte søkere. Legger vi altså kvalfikasjonsprinsippet til grunn for rekrutteringsdagen, ser du altså litt av hva bedriftene ser etter når de skal vurdere om du er den best kvalifiserte søkeren.
Som nyutdannet er utdannelsen ditt beste varemerke og salgstriks. Selg utdannelsen din, kursene du har tatt, og hva du har lært. En utdannelse reflekterer det du kan, og kanskje også hva bedriftene forventer at du ka? Mange bruker mye plass på å snakke om verv og alt det gøye de gjorde ved siden av studiene. Nevn gjerne at du var aktiv i en studentgruppe eller to, men få tydelig frem på intervjuet at du også har en utdannelse som er spennende og riktig for bedriften å satse på. Du fremstår ikke som en veldig motivert medarbeider dersom verv og fritid er alt du prater om. Utdannelsen din reflekterer din kompetanse, og det er dette du kan selge deg inn med som nyutdannet. Tatt i betraktning at nytutdannede har lite arbeidserfaring er det altså et hensiktsmessig triks å få frem de gode sidene ved utdannelsen din. Men glem heller ikke arbeidserfaringen. Kanskje har du hatt internships eller sommerjobber hvor du lærte noe viktig? Få det frem, det også.
Hva så med personlig egnethet? Hva er dine beste og egenskaper og hva er dine verste, og hvordan kan dette gjøre seg gjeldende i stillingen. Sett altså egenskapene dine inn en større sammenheng enn snarere å bare si at du er reflektert, er initiativrik og har evne til å se det store bildet samtidig som du har nese for detaljer (merk motsetningen). Det er vel faktisk når du gjør akkurat dette at du faktisk viser evne til refleksjon? Velg deg ut et knippe personlige egenskaper og fokuser på å få dem frem i intervjuet, synlig. Hva er det bedriften ser etter? Hva sier utlysningsteksten? Er det et krav, ønskelig eller vektlagt at du klarer å ha mange baller i luften? Få frem hvordan du vil være som medarbeider.
Under selve jobbintervjuet tar bedriften du har søkt på utgangspunkt i utlysningstekst og din søknad og CV når de stiller spørsmål. Kjenn disse tre tekstene godt og som jeg tidligere har skrevet kan du tenke at ditt intervju, søknad og CV samlet sett utgjør din besvarelse av utlysningsteksten. Som på skolebenken, vil du alltid være interessert i at den blir best mulig. Det er videre liten vits å gjenta det du sier på gruppeintervjuet i det individuelle intervjuet. Det gjennomgående trikset før rekrutteringsdagen er å være forberedt. Forberedt på hva du vil møte, forberedt på deg selv og hva du skal si. Les litt om bedriften og forsøk å forstå hvordan det er å jobbe der. Er det noe konkret eller viktig du burde vite? Hva sier nyhetsbildet? Og så igjen, deg. Hva gjør deg best kvalifisert for denne stillingen?
Jeg har i denne teksten ikke delt konkrete triks til hvordan du kan lykkes, men gitt deg et utgangspunkt for refleksjon før rekrutteringsdagen. En forståelse for de bakenforliggende mekanismene er svært viktig for at du lykkes. Jeg avslutter med lykke til, dette nailer du!
Helsing Asbjørn.