Gå til innhold

Muligheter

11. mars 2014

Året som trainee er nå litt over halvveis. Som alltid har tiden gått fort, sommer har blitt til høst, høst har blitt til vinter, og vinter har blitt til vår. Hvis det er et stikkord som beskriver tiden så langt så er det muligheter, ordet alle nyutdannede elsker.

Den største fordelen jeg har som trainee er at jeg har muligheten til å definere egen arbeidshverdag. Det og selv å bestemme hva som skal fylle arbeidsdagen er helt unikt. Jeg får dermed mulighet til å skreddersy en helt egen pakke med arbeidsoppgaver. Akkurat slik jeg vil ha det. Som trainee har jeg åpen stillingsbeskrivelse og en litt friere rolle, og en helt fantastisk frihet.

Til nå tipper jeg oppgavene mine har fordelt seg ca. 70-30 på løpende driftsoppgaver versus andre oppgaver. For meg som HR-trainee er løpende driftsoppgaver hele prosessen fra utlysning til ansettelse er foretatt, altså ansettelser fra a til å. Stikkord er utlysningstekst, søknadsfrister, komitéoppnevninger, komitérapporter, innstillinger, intervjuer, saksforelegg, tilbudsbrev, svarskjema, opplysningsskjema, pust pust.. og arbeidsavtale. Rådgivning. Ferie. Permisjoner. Pensjon. Er det utlendinger det er snakk om, kommer også skatte- og trygdespørsmål. Alt i alt er jeg innom veldig mye forskjellig i løpet av en arbeidsdag. Dette gir meg en glimrende innsikt i HR-hverdagen til en stor offentlig organisasjon. HF-fakultetet har omtrent 500 ansatte med minst 500 forskjellige behov. Dermed sier det seg selv at hverdagen blir innholdsrik.

Hva så med de andre oppgavene? Hva har jeg gjort? Jeg kan ikke skrive om alt, men her er noe. HF-fakultetet er i godt i gang med et prosjekt knyttet til oppfølgning av den administrative bemanningsplanen. En prosjektorganisasjon nedsatt av fakultetsstyret er bedt om å se på organiseringen av fakultetsadministrasjonen samt ansvars- og arbeidsdeling mellom fakultet og institutt. Jeg har ikke direkte vært en del av denne prosjektgruppen, men har fått muligheten til å delta på enkeltmøter og et to dagers strategiseminar på Solstrand. Sistnevnte har gitt meg en unik innsikt i utfordringer knyttet til organisasjonsutvikling ved UiB, og jeg har lært og kjenne organisasjonen mye bedre. Dersom jeg ikke hadde vært trainee, ville jeg ikke fått denne muligheten. Kjennskapen ervervet disse dagene ville jeg ikke vært foruten i min videre karrierevei. Prosjektorganisasjonens anbefalinger kan medføre organisatoriske justeringer i fakultetsadministrasjonen og endringer i arbeidsoppgaver for den enkelte medarbeider. Det er lagt opp til endelig behandling av prosjektet før sommeren.

Jeg har også vært på nynorskkurs og engelskkurs. Som byråkrat må jeg kunne beherske både norsk (begge målformer) og engelsk med presisjon, og det har dermed vært svært nyttig med en oppfriskning. I tillegg har jeg vært på den årlige personalkonferansen i offentlig sektor og blitt oppdatert på sektorens seneste og fremtidige utfordringer. Jeg har også ledet, i hvert fall deler av, et fakultetsinternt seminar om forvaltningsskikk og forvaltningsrett. Nok en god trening hva gjelder å snakke foran masse fremmede mennesker. Jeg har kartlagt sykefravær, kommet med vedtatte forslag til bemanningsjusteringer, flyttet fjell og steiner, og spist kake til den store gullmedalje. Jeg har mistet gamle kolleger og tatt i mot nye. Og ganske snart skal jeg på internt seminar om oppfølgning og service av utenlandske gjester og ansatte. Må bare skynde meg og skrive ferdig.

Denne teksten gir deg et pittelite tverrsnitt av mulighetene jeg har fått som trainee ved UiB. Dette har vært så mange flere. Hva er dine muligheter? Hva ønsker du? Din vei er nok ganske annerledes en min.
Som nåværende eller fremtidig trainee må du både skape og gripe mulighetene dine, følge dem, sette dem ut i livet.. Et år som trainee i Trainee Vest setter deg i mulighetenes marked.
DO IT!

Hilsen,
Asbjørn

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: