Gå til innhold

Har DU en trainee i magen? Her er litt praktisk førstehjelp…

17. februar 2014

Kanskje er det slik at du som leser dette snart er nyutdannet? Tiden på slitne lesersaler med nuddellukt, eksamensnerver og lesepress er snart over, og skal ikke settes i revers. Dette betyr at du kanskje også snart skal ta VALGET, det store valget om hva som blir din første jobb, i hvert fall hvor du skal søke. Har du en trainee i magen? Det nærmer seg «slepp» for årets traineestillinger i Trainee Vest! Er du klar?

Siden jeg er en insider, burte jeg selvsagt kommet med tips til hvilke stillinger som er med i årets traineeprogram. Faktum er at jeg ikke har peiling. Alt jeg vet er at stillingene lanseres i månedsskifte februar/mars og at du kommer til å være en blant mange søkere. Et traineeprogram er spennende, utviklende og attraktivt. I det følgende gir jeg litt praktisk førstehjelp basert på egne erfaringer til deg som er i søknadsfasen. Jeg gjorde ikke nødvendigvis alt rett, men trakk likevel et vinnerlodd. I tillegg jobber jeg med HR.

(1) Følg med på Karrieresenterets nettsider
Årets stillinger blir i hvert fall lansert på hjemmesidene til Trainee Vest under Karrieresenteret. Du finner sidene her: http://www.sib.no/no/karriere/trainee-vest . Ikke mist dager på å sjekke sidene bare innimellom. Sjekk hver dag, og legg sidene som bokmerke. Hvis du vet at dette er noe du vil, så gjør du dette instinktivt.

(2) Les alle stillingsannonsene
Jeg forutsetter at du er en som virkelig vil bli en del av Trainee Vest. Les alle stillingsannonsene og skaff deg et overblikk over hva som passer for deg. Stillingsannonsene sier mye mer enn bare enn bare overskriften. Ser bedriften etter en som deg? Virker det som bedriften tilbyr spennende? Hva kan du tilføre? Lag en sjekkliste over hva du ser etter, og hvordan dette passer med hva bedriftene tilbyr. Lag en liste over de stillingene du vil søke på!

(3) Kom i gang med jobbsøknadene tidlig
Ikke utsett dette bare fordi du skal treffe en gammel skolevenninne. Hun kan mest sannsynligvis vente noen timer til.. Poenget er at du ikke må utsette skrivingen til siste dag. Tenk gjennom hva du skal si, og hvordan du sier det. Er teksten du skriver god? Er det flyt? Henger setningene sammen? SVARER DU PÅ UTLYSNINGSTEKSTEN? Husk at din søknad og CV skal besvare utlysningsteksten. Bedriftene matcher din søknad mot sitt eget behov. Få kompisen din til å lese hva du skriver. Gir det en riktig bilde av deg? Les også søknaden til kompisen. Er det noen tips å hente? Oppdater CVen din (OG PÅFØR DATO FOR NÅR CVEN DIN BLE SIST OPPDATERT). Sommerjobbene fra 2006 er ikke lenger så relevante. Kan du samle dem i kategori «diverse sommerjobber»?  Ikke bruk masse plass på å fortelle om alle vervene dine. Det ser bare dumt ut, og du fremstår som en som er mer glad i fritid enn jobb. HVA ER DET MED UTDANNINGEN DIN SOM GJØR AT DU PASSER TIL JOBBEN? (Les Rønnaugs innlegg lenger nede på denne siden). Seg utdaninngen din, og selg studiet. Det er din KOMPETANSE bedriften vil ha, ikke bare deg.

Oppsummert!
Søknad + CV + utlysningstekst = SANT! (Et gyllent triangel!)

(4) Skriv søknaden din til bedriften du søker til
Ikke skriv søknadene din til Trainee Vest, men til bedriften du søker hos, f.eks BKK. Dette vil oppleves som at du ikke har lest utlysningen, og at du er en tulling. Skriv gjerne litt om hvorfor du ser på Trainee Vest som spennende og attraktivt, men gjør det i så fall kort. Du søker altså ikke til Trainee Vest, men til bedriften der du vil jobbe.

(5) Bruk karriererådgiverne på Karrieresenteret!
Dette er ikke et tips, men kanskje et absolutt krav. Her jobber det helprofesjonelle folk som enkelt skiller en god søknad fra en dårlig søknad. Og de er her for deg, helt enkelt, på Studentsenteret. Jeg fikk masse hjelp her i fjor når jeg forberedte min søknad. Jeg trodde på forhånd at søknadsskriving var noe jeg kunne, men jeg fikk meg mange tankevekkere. Og en mye bedre søknad! Så dersom dette er noe du vil, drit i forelesning, og still deg i kø. Spør om alt du lurer på. Det er verdt det!

Jeg kunne gitt mange flere tips, men litt får du finne ut av selv, også. Har du lest alt dette, så tipper jeg du er dødsmotivert for en pangstart på karrieren.  Du har bestått den første testen. Søk Trainee Vest og gjør det med innsats, engasjement, offervilje og glød! Du kommer ikke til å angre.

Lykke til med jobbsøkingen!

Beste hilsen,
Asbjørn

 

 

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: