Gå til innhold

Inspirerende konferansedager

27. januar 2014

Fra tirsdag til torsdag i forrige uke var mer enn 550 HR-folk samlet på Lillehammer  til Nordens største konferanse for HR i offentlig sektor. Et gjennomgangspørsmål blant HR i offentlig sektor i dag er hvordan sektoren kan modernisere ledelse og moderniseres gjennom ledelse.  Tematikk som endring, gjennomføringsevne, juridiske utfordringer, modernisering av personalfunksjonen til en mer strategisk HR rolle, og ikke minst, hvordan tilpasse sektorens mennesker og organisasjon mot den nye regjeringens politikk var på dagsorden disse dagene. Utfordringene står i kø, og nå er det bare for offentlig sektor å gripe tak i dem. Hovedutfordringen etter en slik konferanse er at bevisstgjøringen og lærdommen vi har fått ikke må legges vekk i skrivebordskuffen, men omsettes til faktiske, realiserbare og utfordrende strategier for å ta HR-funksjonen inn i det 21. århundre!

SAMSUNG

Paul Sparrow engasjerer med sitt innlegg.

Fra personalseksjonen ved HF stilte vi mannsterke, og «stengte» hele seksjonen i tre dager. Dagene var fylt med plenumsforedrag, foredrag i delsesjoner, samt en rekke gruppediskusjoner og workshoper. For meg var det sterkeste innlegget fra professor Paul Sparrow fra Centre of performance-led HR ved Lancaster University. Dette innlegget fokuserte på de utfordringer som oppstår ved HR-funksjonen knyttet til en samarbeidsorientert forretningsmodell, eller ved en joint venture. HRs rolle utøves og struktureres i mange organisasjoner som internt rettede oppgaver, og dermed en funksjon som aldri eller sjelden er i kontakt med omgivelsene. HRs «brukere» blir dermed de ansatte i virksomheten, og kun det. Likevel presser samarbeid og joint ventures frem utfordringer som ulik HR praksis fra virksomhet til virksomhet, mellom land eller kulturer. Sentrale spørsmål som kan oppstå er: «Hvem bærer risikoen for disse arbeidstakerene?» eller «Hvor godt har vi kartlagt HR-funksjonen til samarbeidspartneren?» Slike spørsmål impliserer at HR blir en sentral ledelsesutfordring på tvers av samarbeidende organisasjoner, for eksempel i en joint venture.

HR vil påvirke både ledelse, informasjonsdeling og risikoutfordringer og muligheter på tvers av virksomhetene. «Managing HR beyond the organization» impliserer dermed at HR må løfte øynene utover egen grensegang, og samtidig påvirke ledelsen til at slike behov og utfordringer blir belyst, og gjør HR til en verdiskapende funksjon. For HF vil utfordringene illustrert her være aktuelle ved utsendelse av forskere eller lektorer til utenlandske institusjoner, eller ved faglige sentre ute som koordineres og styres av flere universiteter. Det vil alltid hjelpe å vite hvor man hører til…

Så spørs det da offentlig sektor er klar for et løft. Handling eller prat? Min mening er at mange av utfordringene offentlig sektor står overfor skyldes et overdrevet sektorovergripende fokus på systemer og kontroll. At man forbereder folkene fanget i disse systemene på en endring er likevel et vårtegn. HR-funksjonene vil spille en sentral rolle når offentlig sektor nå skal løftes. Det gjenstår bare å gripe muligheten, det var oppfordringen.

Hilsen Asbjørn

Lysgårdsbakkene - kjempers fødeland.

Lysgårdsbakkene – kjempers fødeland.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: