Gå til innhold

«Urutinert»

21. oktober 2013

…prøv å slå opp dét på Språkrådets nettsider. Å nei du, det fins ikke. Jeg kan likevel love at det eksisterer i beste velgående her. Jeg mangler rutine. Jeg er «urut».

Som student ble jeg etterhvert svært rutinert. Jeg var strukturert, analytisk og prioriterte sjelden feil. Det var deilig å flyte på det. Kanskje kuttet det ikke arbeidsmengden, men det tok meg til et nytt nivå. Jeg fikk et overblikk og noen teknikker som gjorde at oppgavene fløt lettere, jobben gikk unna i et høyere tempo og jeg taklet å ha mange baller i lufta. Jeg kunne sikte høyt og fikse det. Nå derimot, nå begynner jeg fra grunnen av. Kanskje til og med fra under denne grunnen et sted. Sammenlignet med mine kolleger virker det i alle fall slik. De utstråler en ro og kontroll bare rutine kan føre med seg.

Det er nok nettopp her arbeidsgivere kan forsvare sin konstante søken etter erfaring i stillingsannonsene. Jeg syns likevel det er urettferdig. Som ny kan man kanskje ikke flyte på en slik rutine og tilsynelatende kontroll, men jeg tror de fleste nyutdannede innser sine begrensninger og derfor ønsker, og er villig til, å jobbe hardt for å bevise at man er det riktige valget. For hva er vel rutine? Det er erfaring og sikkerhet – en kunnskap om ruten. Men kanskje kan faste rutiner også være et fast mønster – én måte å kjenne ruten på. Som ny kan man kanskje bidra med friske idéer, ny giv og nye veier? Men ja, alt tar myyyye lengre tid. Som ny er det jobb fra morgen til kveld. Jeg tipper (og håper) at det bare er rutine som mangler – en oppskrift og et mønster å gjøre ting på. Evnen til å utstråle ro og selvsikkerhet i tider hvor det kanskje stormer både i og rundt hodet. Rutine fjerner nok de spørsmålstegnene man som fersking setter ved egen innsats og egne resultater.

Men rutine er dyktighet oppnådd med øvelse. Det er klart det er viktig. Jeg var selv rutinert en gang. Det oppnådde jeg i løpet av tjue år på skolebenken. Nå tror jeg læringskurven er brattere enn noen gang, men at også rutinen følger etter i tilsvarende tempo. Noe er i alle fall sikkert, vi har alle vært ny en gang, og øvelse gjør heldigvis mester.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: