Gå til innhold

Jenteting eller janteting?

18. juni 2012

Vi hadde en meget uhøytidelig kollokviereunion i vår. Og da vi satt der, slo det meg at vi representerte hver vår vei til jobb.

Tore jobber i dag i TV2. Det er fire år siden han først fikk prøve seg. Han troppet opp på verftet med søknad og gav seg ikke før han fikk en sjanse til å presentere seg i sportsredaksjonen. Pågangsmotet gav han en prøveuke, som førte ham dit han er i dag.

Roger jobber i dag innen PR som konsulent og partner. Han fikk nei hos sin nåværende arbeidsgiver mer en håndfull ganger. Til slutt gav de ham en sjanse, han gav seg jo ikke. I dag, tre år etter, er han en den yngste partneren i firmaets historie.

Jeg brukte finn.no metoden, dvs. søke på rubbel og bit, og ta sjansen på at noen ville finne meg i søknadsbunken.

Begge metoder funker.  Men det irriterer meg at jeg ikke var mer offensiv. Er det bare meg? Er det en jenteting eller er det en janteting? Har jenter mindre (akademisk) selvtillit enn det motsatte kjønn som nyutdannede? Hvorfor er gutter så mye bedre på å tro på seg selv? Og nå snakker jeg ikke om det å være eplekjekk, men rett og slett at jeg oppfatter gutter generelt som bedre til å tro på seg selv, og ikke minst: Tørre å si det høyt og ikke gi opp så lett.

En studievenninne av meg påpekte det så spot on da hun i et facebook-innlegg skrev “Hvorfor må dyktige kvinner alltid svare på om de lider av «flink pike»-syndromet? Å være en flink kvinne er vel ikke en lidelse?”

Innlegget kom som en kommentar til et intervju i Journalisten med NRKs europakorrespondent Hege Moe Eriksen hvor hun fikk nettopp dette spørsmålet.

I dag krever det mot å si “jeg er flink”.  Og hvis man er flink, som Hege Moe Eriksen, ja da får man spørsmål om man lider av “flink-pike-syndromet”. 

Kan man ikke bare få være flink, og så la det være med det?

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: